Saturday, June 11, 2016

En Sevdiğim 10 Sinema Klişesi



Evet, her Hollywood macera filminde en az bir tane arabayla kovalamaca sahnesi yer alır..Korku filmlerindeki şişko gözlüklünün saatleri sayılıdır..Arkasındaki binayı patlatan kahramanımız gözünde güneş gözlükleriyle önüne bakarak olay mahallinden uzaklaşır..Ya da tam kurşunu yemek üzereyken arkadan aniden gelen bir silah sesiyle düşmanı yere yığılır..Ama bunlar benim favori film klişelerim değiller, en sevdiklerimi aşağıda sıraladım:


- Korku-gerilim filmlerinde (Genellikle filmin başında) sessiz, karanlık bir yolda ürkmüş halde ilerleyen karakterin arkasında karanlıkların içinden aniden tanıdığı birinin belirmesi ve kahramanımızın “Az daha korkudan ölüyordum Derrick” tarzı bir şey söylemesi..

- Göreve yeni atanan dedektifin partnerinin kadın olması durumunda başta birbirlerine uyuz olmaları, filmin ilerleyen bölümlerinde ise tutkulu bir aşk yaşamaları..

- Hayatı suç içinde geçen adamın “Bu benim son işim olacak” diyip büyük bir soygun işine girmesi ve genellikle nalları dikmesi..

- Dövüş filmlerinde adamımızın şampiyon olmadan önce mutlaka en bir kere dayak yemesi..

- Kötü adam tarafından yakalanan kahramanımızın, basitçe kafasına bir kurşun sıkıp öldürülmek yerine uzun bir konuşmanın ardından karmaşık yollardan öldürülmeye çalışılması ve sonunda yine karmaşık bir yöntemle kurtulması..

- Romantik komedilerde uyurken güzel bir kadın tarafından öpüldüğünü sanan, ancak aslında evcil bir hayvan tarafından yalanmakta olan “Rüya gören adam” sahnesi..

- Korku filmlerinde en ukala ve sinir bozucu karakterin en feci biçimde can vermesi..

- Polisiye filmlerde yeni evlenmiş olan polis memurunun ilk hakkın rahmetine kavuşacak kişi olması..

- Spor filmlerinde sefalet içindeki takımı sıfırdan alıp başarıdan başarıya koşturan koçun takımının final maçında gerilerden gelip son saniye golü-basketi-sayısıyla maçı kazanması..

- Savaş filmlerinde bölükteki serseri, önüne gelene iğrenç şakalar yapan uyuz herifin ilerleyen bölümlerde yediği kurşunla hastanede can çekişirken arkadaşlarının "Sen aslında iyi bir adamsın Colin" sözleri eşliğinde cehennemi boylaması..

No comments: